Geplaatst op
Plakfolie is een veelzijdig materiaal dat je kunt gebruiken om allerlei oppervlakken een nieuwe look te geven of te beschermen. Of je nu je ramen wilt blinderen, je kastdeuren een nieuwe kleur wilt geven of je muren wilt decoreren, plakfolie biedt talloze mogelijkheden. Maar hoe breng je plakfolie eigenlijk aan en wat heb je daarvoor nodig? En misschien nog wel belangrijker: kun je het ook weer verwijderen als je er op uitgekeken bent? In deze blogpost gaan we in op deze vragen, zodat jij met een gerust hart aan de slag kunt met plakfolie.
Hoe breng je plakfolie aan?
Het aanbrengen van plakfolie is niet moeilijk, maar het vereist wel enige voorbereiding en zorgvuldigheid. Volg deze stappen voor het beste resultaat:
- Maak het oppervlak schoon en vetvrij. Gebruik een geschikt schoonmaakmiddel en zorg dat het oppervlak goed droog is voordat je begint.
- Meet het oppervlak op en snij de folie op maat. Houd rekening met een paar centimeter overlap aan alle kanten.
- Breng de folie nat aan. Spuit het oppervlak en de achterkant van de folie in met water met een beetje afwasmiddel. Dit zorgt ervoor dat je de folie nog kunt verschuiven voor de definitieve plaatsing.
- Wrijf luchtbellen en overtollig water weg. Gebruik een zachte rakel om van binnen naar buiten te wrijven. Dep overtollig water weg met een schone doek.
- Snij de randen netjes bij met een scherp stanleymes. Werk langzaam en voorzichtig om een strak resultaat te krijgen.
Met wat oefening zul je merken dat het aanbrengen van plakfolie steeds makkelijker gaat. Begin eventueel met een klein, eenvoudig object om het onder de knie te krijgen.
Wat heb je nodig voor het aanbrengen van plakfolie?
Om goed voorbereid aan de slag te gaan met plakfolie, heb je het volgende nodig:
- Plakfolie naar keuze, nog geen geschikt folie gevonden? Bij de webshop www.plakfoliewebshop.nl vind je een ruim assortiment aan folies.
- Stanleymes
- Meetlint
- Potlood of krijt om af te tekenen
- Schoonmaakmiddel en doek
- Plantenspuit met water en een druppeltje afwasmiddel
- Zachte rakel of spatel om aan te drukken en luchtbellen weg te wrijven
- Schone, pluisvrije doek om overtollig water weg te deppen
Met deze basisbenodigdheden kun je eigenlijk al prima uit de voeten. Plakfolie plakken is niet moeilijk maar wel een secuur klusje. Lees dus altijd goed de handleiding door voordat je begint.
Is plakfolie ook weer te verwijderen?
Een groot voordeel van plakfolie ten opzichte van bijvoorbeeld verf is dat het relatief gemakkelijk te verwijderen is. Om plakfolie te verwijderen, begin je bij een hoek en trek je de folie er langzaam en onder een scherpe hoek af. Bij erg oude of lang zittende folie kan het helpen om deze eerst te verwarmen met een föhn. Eventuele lijmresten kun je verwijderen met stickeroplosser.
Als de ondergrond lijmvrij en goed schoon gemaakt is kun je nieuw folie plakken. Dat is het fijne aan het gebruik van plakfolie!
Gerelateerde berichten
Duurzaam bouwen in Amsterdam: Waarom en hoe je jouw woning verduurzaamt
Amsterdam, een stad die steeds meer aandacht heeft voor duurzaamheid. Wil jij ook bijdragen aan een groenere stad en tegelijkertijd je energiekosten...